Top Social

Writing is therapy

No one can tell your story, so tell it yourself. No one can write your story, so write it yourself.

'SURPRISE' DARI ALLAH

4.01.2019
Lama dah nak buat entry pasal kehamilan anak kelima ni. Since disahkan betul-betul hamil lagi rasa nak buat writing. Tapi biasalah, Ika ada satu sindrom setiap kali mengandung memang rasa meluat, anti, takboleh tengok media sosial. Rasa nak shut off terus, tapi semua tu mindset sendiri saja. Memandangkan Ika kena struggle keep update on sosial media sebab tulah kedai online Ika, so kentalkan hati lawan jugak sejenis emosi dan perasaan begitu.

Memang tak tersangka sangatlah mengandung kali kelima ni, sebab target Ika memang nak fokus cukupkan 2 tahun penuh susukan Azra Hajjar. Niat hentikan tandem nursing dengan kakaknya sebab nak fokus kat Hajjarlah. Tapi lain plak jadinya. Since decide nak stop susukan Hawaa bulan Ogos tahun lepas Ika start sekali program detox sebab berat badan dah naik sebab makan tak ingat dunia. Lagipun tandem nursing kan, berdouble triple dia punya struggle tu, eh alasan sangat. Hihi. Kalau tanya kami laki bini pun memang takde plan nak menambah lagi disebabkan banyak kekangan, tapi cemtulah, who knows 'surprise dari Allah' sememangnya hadiah terbaik buat kami.

So alang-alang nak stop memang Ika buat eat clean dan join no sugar challenge program. Memang berdesuplah turun berat badan dalam sebulan lebih lepas stop Hawaa menyusu, dalam 3kg berat badan Ika berkurang. Tapi tak pepasal haid plak tetiba stop sedangkan sebelum tu regular je datang setiap bulan. Terus cuak tak hingat. Suami beli UPT test, lega sebab negatif result. Legalah pasal memang takde plan pun lagi nak mengandung, tahun 2020 maybe boleh dipertimbangkan, kononnya lah.

Bulan kedua buat detox, alhamdulillah berat turun lagi, tapi haid still takde datang, imaginelah tetiap hujung minggu buat test takut tetiba jadi positif kan. So boleh beringat-ingat awal kandungan kan, badan iols kan manja sikit. Still result negatif. Tapi yang paling tak tahan back pain terasa makin teruk, padahal dah telan ostematrix special dose, hinggakan naluri sendiri dok ulang tayang "aku ni mengandung ke tak sebenarnya eh?!". Tapi bila check result negatif, perut pun cantik flat je. Kalau mengandung dah timbul ni. So just fikir mungkin hormon tengah huru hara sebab baru stop tandem nursing. Just let go.
Until once a day Ika balik kelas Amazing Brain Amazing You, datang terdetik balik tentang kata-kata Dr.Rizal, apa yang kita tulis, itulah yang kita dapat. Itu yang otak dan badan kita setting. Semua berkait rapat. Terus cari satu buku yang listkan semua impian Ika, dan tadaa salah satu perenggannya cemni. Ika tulis masa tahun 2016 list impian ni.

Masyaallah tetiba masa tu datang balik detikan di hati, "ke betul aku ni mengandung?", terus whatsapp suami suruh beli UPT kali ke 16, dan niatnya itulah kali terakhir beli sebab yelah, gigih bebeno tetiap minggu check. Rasanya cukuplah kot nak cek, berapa belas kali dah. Kalau resultnya tetap negatif takpelah, mungkin belum rezeki, kalau positif alhamdulillah kami suami isteri terima dengan perasaan syukur dan terbuka hati walaupun masa tu banyaknya dugaan dan ujian kat kami sekeluarga.

So tunggu suami balik suami balik, sempat lah belek gambar kat gallery, dan ada satu gambar, yang tunjukkan body curve Ika memang macam orang mengandung, tu lagi menguatkan instinct. Tapi takpelah tengok result nanti. Suami balik tu, bila dah buat banyak kerja, lupa abis dah nak cek segala bagai. Pagi esoknya bangun baru ingat balik pesanan kat suami, terus ambil UPT cek, Masyaallah haa ambik terus terang benderang line kedua. Rasa macam tak percaya, yelah bukan sekali dua kot cek. Tapi takpe since dah dapat result positif, kebetulan kami nak balik kampung, suami decide balik kampung ni buat ultrasound sekali.
So balik kampung tu, ada agenda tambahanlah lawat klinik ibu mengandung. Untuk sahkan sebelum bagitahu mak. Alhamdulillah bila buat ultrasound memang dah besar pun haa baby dalam tu, nak masuk second phase dah pun. Amazingly lepas ultrasound tu lerr perut Ika baru timbul, dari yang flat elok. Rasa macam tak logik, tapi yakinlah kerja Allah kadang kita pun tak terbayangkan? Teringat masa second preggy dulu, cemni jugak kejadiannya, 6bulan lebih baru tahu mengandung, lepas buat ultrasound perut timbul. Bukan cerita mistik tapi tu lah kuasa Allah bila berkehendak. Ye, sebab memang ada sejenis golongan orang tak percaya benda cemni, "betul ke tak perasan?", " takkan lah takde rasa baby gerak dalam perut tu?", well orang cemni tak payah lerr kita gigih terangkan memacam sebab pattern pemikirannya dah cemtu. Yang pernah melaluinya atau yang memang percaya je akan percaya, heheh. Bila bagitahu mak, cerita dari awal mak pun beria cakap "kau buat detox memanglah mudah lekat, kawan mak dulu umur 46 tahun dah, dia rajin nak buat detox, tetiba tahu mengandung",hahhaa. Comel kan. Aduii tak sangka plak detox journey kali ke3 pun sangkut gak.
Siap boleh pakai kebaya tu, perut flat, muka pun cengkung sikit, berat turun banyak. 2 hari sebelum balik kampung.
Pasni Set masuk program Slimming dah la. Tambah lagi buat detox Shaklee memang lain macam penangannya. Ramai dah yang jadi mangsa detox sama macam Ika. Ingat buat detox kali ni target untuk turunkan berat semata sambil teman suami turunkan berat. Sekali kita tolong dia kempiskan perut, dia plak tolong buyungkan iols, adakah sejenis kedengkian disitu, hahha. Apa pun syukur alhamdulillah surprise dari Allah kali ni, insyaallah Ika yakin dan pasti semuanya berhikmah dan Allah nak hadiahkan sesuatu yang lebih baik buat kami sekeluarga. Dengan keadaan bermacam dugaan ni rasa tak terdaya, anugerah ni kami terima dengan penuh kegembiraan.

So yang dah lama mencari solusi untuk suburkan diri, try detox ok. Detox ni lebih kepada pengorbanan diri, sebab sepanjang program detox you banyak dapat value yang orang lain tak dapat. Ingat senang nak buang benda yang kita suka makan, ingat senang nak tukar habit dan sebagainya, tapi the challenges give you more inner strength. Cubalah detox ok. Memang Ika recommended untuk flush away toksin.

Aktifkan Blog Personal 2019

3.17.2019
I think ni azam yang sama setiap kali masuk tahun baru untuk mommy blogger, kan? Sudahnya, haram satu post naik disebabkan kekangan masa masing-masing.


Yang Ika perasan, semua blogger tegar dulu habis semua senyap bila dah bertukar gelaran mommy. Kebanyakanlah, yang tetap aktif yang femes ames macam cik epal, irine nadia apa semua tu. Hebat depa boleh still aktif menulis dikala tanggungjawab makin bertambah, anak makin bertambah, urusan makin bertambah. Fuhh, so inspired kan?


Ika ni aktif belog tiap kali nak umum anak lahir ja, wakakak. Sadis sungguh. So tahun ni even dah masuk bulan tiga dah pun, still azam tu still boleh dilaksanakan betul tak? Semangat nak menulis tu memang sentiasa ada, tak pernah padam, yang padamnya bab masa. Kena urus masa sebaiknya lah. Kadang malu kat orang lain yang boleh urus perkara lain hingga berjaya even banyak benda dilakukan dalam satu-satu masa, but we can't compare us to others kan, just give the best version of ourselves sudah.


Ikutkan banyak sangat nak share, tapi Ika try buat satu-satu termasuk share resepi step by step. Memandangkan anak-anak dah start sekolah ada luang masa yang Ika boleh gunakan untuk menulis dan aktif dimedia sosial. Just sharing the good thing yang boleh memberi manfaat, not updates as bawang rangers. Not my type dan bukanlah saham terbaik nak tinggal kat alam maya ni memandangkan ianya stay kat sini even the person dah takde. Inspired tengok arwah cikgu kimia yang passed away, tapi tutorial mengajarnya kat youtube still actived viewed. Tu mrmang betullah something yang memberi manfaat, ilmu, cahaya untuk alam sunyi nanti.



So just being and make a good thing for our lives and others. Sebab itulah matlamat kita semua datang ke bumi Allah, sebagai khalifah, sebagai pendakwah, spread a good thing, give other values. Insyallah. See next post orait. 





KOLEKSI RESEPI IKA

3.16.2019

RESEPI NASI ULAM


RESEPI AYAM MASAK BANGLA



RESEPI SAMBAL LADA KERING



RESEPI YEE MEE SIZZLING ALA TESCO



RESEPI MEE HITAM/ MEE KICAP KOREA



RESEPI ACAR MASAK BENDI



RESEPI PUCUK PAKU MASAK BELACAN



RESEPI NASI AYAM PENYET




RESEPI SANDWICH TELUR MIX SARDIN



RESEPI NASI AYAM HAINAN



RESEPI IKAN MASAK PERCIK KELANTAN



RESEPI PIZZA ALA DOMINOS



RESEPI DAEBOKKI




RESEPI NASI BIBIMBAP KOREA



RESEPI NASI KERABU TUMIS BUDU KELANTAN