Top Social

Writing is therapy

No one can tell your story, so tell it yourself. No one can write your story, so write it yourself.

Dalam Hujan Ada Tenang dan Rahmat

18 December 2018
Tersenyum baca artikel perkongsian seorang suami yang bercerita tentang isterinya yang sukakan hujan. Ika rasa memang kebanyakan semua orang suka bunyi hujan. Tahukah anda, dalam hujan ada ketenangan dan sememangnya Allah dah bagitahu hujan itu rahmat.



Pernah fikir tak kenapa saat hujan, doa kita mustajab? Doa sangat mudah dimakbulkan Allah? Nih Ika nak share, tak nak simpan sorang-sorang, sebabnya gelombang hujan adalah gelombang Alfa. Gelombang Alfa ni gelombang tenang, saat kita berdoa memang doa sampai directly pada Allah. Ada satu kisah yang mana pesakit mental menggunakan terapi bunyi hujan untuk mengatasi tahap depress dan sakit mentalnya. Hasil yang menakjubkan pesakit tu lebih tenang dan mula rasional dan berjaya mengawal emosinya. Betapa hebatnya hujan yang Allah hadiahkan buat kita manusia ni.



Salah satu terapi untuk sembuhkan otak yang sakit adalah bunyi hujan. Cubalah korang search kat youtube, healing brain. Antara bunyi-bunyian untuk membaikpulih otak adalah bunyi hujan. Bila ada seorang yang share artikel main hujan buang penyakit, ramainya yang komen gelak-gelakkan pakcik tu. Ika hanya menggeleng kepala betapa sedihnya tengok respon manusia ni. Tapi tulah kita memang tak boleh nak ubah pamdangan dan persepsi orang tapi kita boleh mengubah diri kita melihat sesuatu perkara dari sisi yang baik. Apa yang pakcik tu kongsikan, Ika percaya sebab Ika dah alami sendiri.



Salah satu pengalaman Ika sendiri dan anak, iaitu Ahmad Harraz, anak pramatang yang dilahirkan dengan paru-paru yang masih fragile. Harraz sangat sensitif dengan air sejuk, suasana sejuk. Asal sejuk sikit mudah selsema batuk terus, bukan yang biasa-biasa batuk dan selsemanya, tapi tahap teruk tahap nafas hujung-hujung bila bernafas. Bila melihatkan perkembangan Harraz dari tahun ke tahun Ika memang insecure, terlalu banyak "jangan" kat Harraz sebab terlalu risau. Tapi still condition Harraz tak berubah pun, malah doktor siap cakap Harraz ni kemungkinan besar ada asma. Setiap bulan wajib kami laki bini ke klinik hospital, rumah kedua dah, duit tu tak payah cakap memang betul-betul tabur kat ubat saja. Until one season, musim hujan, Harraz umur 4 tahun ke 5 tahun Allah detikkan Ika untuk benarkan Harraz Haddad main hujan. Bayangkan masa mula-mula anak kena hujan, menangis teruk sebab tak pernah kena air hujan. Masyaallah rasa lucu tapi dalam masa yang sama sedih sebab ingat diri sendiri dulu Ika sangat suka main hujan ketika umur diorang.



Sampai saat anak sendiri Ika tak pernah sekalipun bagi anak main hujan sebab takut selsema batuk demamlah. Rasa teruk masa tu. Bila anak dah menangis teruk, Ika ajaklah anak naik atas rumah. Cakap dan terangkan yang kena kat badan diorang tu apa. Ika doa esok tu supaya Allah turunkan lagi hujan sebab Ika nak ajar anak main air hujan. Tahu esok jadi apa? Esoknya hujan selebat-lebatnya.Ika mula briefing anak-anak tentang hujan, dan diorang mula tunjuk respon positif, keluar rumah perlahan-lahan, dan mula hulur tangan, sentuh air hujan. Lama-kelamaan diorang dengan sendiri berlari-lari gembira didalam hujan lebat, Allah jatuh air mata waktu tu. Ika niatkan supaya air hujan tu dapat kuatkan tubuh

anak-anak Ika dan jadi lasak.



Siap mandi hujan, mandi air suam bagi anak-anak minum air suam. Masa tu memang yakin sangat anak-anak takkan demam, selsema dan batuk lepas main hujan. Amazingnya, memang anak tak demam pun, malah anak-anak dari tahun ke tahun makin lasak terutama Harraz tak mudah dah dijangkiti selsema batuk dah. Ikutkan history Harraz asal ada orang batuk selsema datang dekat, habuk, suasana sejuk, kena air sejuk memang akan kena batuk selsema. Ika syukur sangat terapi hujan bantu anak-anak lebih kuat dan sihat. Betullah Allah bagi sesuatu tentunya ada manfaat tersendiri mengikut apa yang kita respon dan niat. Bila kita yakin dan berserah kepada Allah, hasilnya sangat membuka mata hati dan minda Ika.
Kalau kita asyik tanam dalam otak anak-anak asal kena hujan, demam maka itulah yang kita dapat. Alhamdulillah syukur sangat Ika install benda yang baik untuk anak-anak supaya melihat ada hikmah dan rahmat disebalik hujan. Sekarang kalau hujan lebat, takde guruh petir pasti anak-anak tanya, "mama boleh kami main hujan? Pasti boleh, sekali sekala mama pun join sama, sebab sejuk air hujan sangat damai dan menenangkan tubuh badan Ika, terus datang nostalgia indah ketika waktu seumur diorang. I love rain my kids too.
Korang suka tak hujan?

Kinrara Resort dalam Resort Kawasan Perumahan

14 December 2018
Baru-baru ini Ika berkesempatan join kelas Masyaallah superb, nanti banyak lagi Ika nak share tentang kelas tu, sebab ni antara amanah yang Dr.Rizal berikan kepada kami sebagai peserta untuk sebarkan kerana untuk ummah. Beruntung dan bersyukurnya Ika bila dapat join kelas ilmu sebegitu. Lepas ni, dalam list reward diri Ika memang kelas-kelas ilmu macam ni dah masuk dalam senarai, sebab percayalah dengan ilmu kita boleh mengawal segalanya.


Eh, panjang pulak mukaddimahnya, baru tulis, tak bercakap lagi wehh. Apapun nak cerita memandangkan program tu buat kat Kinrara Resort, kawasan tu memang familiarlah dengan kami sebab abang ipar tinggal kat sana dulu masa 5 6 tahun lepas sebelum berpindah ke Terengganu.

Selepas hampir 2 tahun lebih tak jejak kaki kat kawasan sana, memang kami laki bini terkejut sangat dengan bangunan apartmentnya asalnya tempat pembuangan sampah, dan bangunan bertambah pesat. Memang cepat sangat kawasan bandar naik dan berkembang. Lagi kami terkejut kawasan yang kami dok ulang alik dulu, rupanya resort. Rasa macam tak percaya ada Resort dalam taman perumahan, boleh tahan pulak tu resortnya.







Anak-anak memang terujalah sebab dah lama tak bawak diorang keluar. Memandangkan Hajjar dah Ika biasa-biasakan tinggal dengan ayahnya bila kelas, even menyusu badan alhamdulillah dia okei sepanjang masa dengan ayahnya. Anak-anak lagi teruja pasalnya dah tahu boleh paw ayahnya bab beli mainanlah. Haishh, untung bebenor depa nih, hahha.


Pagi sampai ke program tu Ika directly masuk kelas. Hal-hal anak-anak memang takde dalam fikiran dah, total kasi kat ayahnya handle 100%. So nak tunggu pukul 1tengahari check in tu, suami bawak anak-anak pergi masjid dan Giant berdekatan.





Tengahari habis sesi pertama, sempatlah tolong suami check in dan masuk kat bilik menyusukan si Hajjar. Anak-anak bila dah nampak kolam memang tak lain tak bukan nak mandilah. Bila lalu kawasan bilik-bilik resort, memang best resort ni rasa macam duduk dalam taman sebab di kelilingi penuh pokok-pokok yang menyejukkan suasana. Resort ni pun pemilikan bumiputera.



Apa yang best tentang Resort ni, memang terasa duduk kat tempat dalam hutan plak, padahal dalam bandar dan tengah-tengah perumahan. Aman damai gitu, harga pun berbaloi dengan anak-anak ramai ni, bilik luas dan selesa. Definitely come here again untuk kelas Dr. Rizal for next time, hehe one of my checklist every year at least 3 times kena join kelas ilmu sebegini untuk momentum, dan paling penting ilmulah. Rasa terbuka habis sel-sel minda otak ni, berjuta sel-sel baru otak terbentuk akibat kelas camni. Feeling so awesome and superb. Siapa yang rasa join kelas dan program merugikan, andalah sebenarnya orang yang rugi. Kerana lagi banyak kita belajar, lagi banyak yang kita tak tahu. That's why ada peringatan supaya cari ilmu hingga ke liang lahad.


Until next entry daa..

Amazing Brain, Amazing You

10 December 2018
Alhamdulillah, bertarikh 8-9 Disember 2018, Allah izinkan Ika hadir ke program super amazing dari Dr. Rizal Abu Bakar, bukan program biasa-biasa, program luarbiasa dan amazing.



Berkenaan otak kita sendiri, bagaimana nak rewired balik, bagaimana nak programkan balik, atau reprogram balik apa yang dalam otak kita. Kita ni dalam tak sedar ibarat sebuah komputer, dan kitalah yang menentukan program apa yang kita masukkan bagi membolehkan komputer berfungsi dengan baik. Begitulah otak kita. Jika programkan segala macam perkara negatif, buruk, tak elok, itulah diri kita sebaliknya jika masukkan perkara hebat, luarbiasa, positif, bahagia, tenang kedalam  otak kita, itulah kita.




Macam mudah bunyinya kan? Memang mudah sangat pun sebenarnya, tapi kebanyakan kita disebabkan habit kita, kebiasaan kita maka perkara baru yang kita programkan dalam otak kita memerlukan pengulangan perkara yang sama supaya otak kita boleh keluar dari program lama.




Dalam program Dr. Rizal tunjukkan bagaimana sel-sel baru otak terbentuk bila kita mula memprogramkan perkara baru dalam otak kita dan mula berkembang, berkembang dan membentuk sel-sel baru, malah yang paling menakjubkan bila sel-sel otak program lama mula putus. Masyaallah, hebatnya kuasa otak kita. Lagi hebat bila sel-sel otak tersebut mula bercahaya seperti kerlipan bintang dilangit bila program mula diaktifkan melalui segala apa yang kita lakukan setiap hari.

Rupa sel-sel otak kita ni, masa korang baca entri Ika ni pun, sel-sel otak korang mula membentuk sel-sel baru.

Namun disebabkan kita selama ini telah diprogramkan oleh pengalaman dari bayi hinggalah kita ke ke umur sekarang, sebagai orang dewasa, kita punya suatu kepercayaan yang membentuk kita sekarang ni.




So bagaimana kita nak keluar, nak kekalkan perubahan program baru supaya program lama terus terkubur dan kita terus menjadi program baru yang lebih baik, yang lebih hebat dan hasilnya kita menjadi orang yang baru, seperti yang kita mahukan?




Nak Ika share details tak? Next entri Ika kupas details ok. Mesti tak sabar kan? Ilmu mahal ni nak share, nak rangsang lagi sel-sel otak berhubung, kena telan lecithin dan omega ok. Makanan terbaik untuk otak. Tak nak otak kita berlubang-lubang lompang, memang wajib kena bagi makanan terbaik kat otak, hehe.