Top Social

Writing is therapy

No one can tell your story, so tell it yourself. No one can write your story, so write it yourself.

Tandem Nursing Anak: Pengalaman Kali Kedua

7.21.2019
Alhamdulillah pengalaman kali kedua tandem nursing anak, Ika syukur sangat Allah limpahkan rezeki buat anak-anak untuk terus menyusu badan. Orang tua kata memang tak elok kongsi susu ni, cacing katanya. Ika iyakan sahajalah kalau jumpa golongan mak-mak, nenek-nenek yang percaya dengan mitos tu. Sebab tulah soalan paling popular sepanjang Ika menyusukan anak-anak, "ish, hisap susu lagi?", "tak pisahkan susu lagi?", "ya Allah, kongsi susu? Bagi penyakitlah kat adik nanti?" blerghh boleh tahan padu gak ayat-ayat cinta depa tapi senyum dan let it go. Kita yang tahu tentang ilmu penyusuan just teruskan aktiviti tandem nursing ni dengan gembira dan tenang ok.







Kadang orang tua ni diorang sendiri dah lupa diorang pun buat apa yang kita buat sekarang. Teringat pulak soalan lucu mak saudara bila tanya Ika "Ya Allah tak letih ke anak berderet rapat ni?", "Ika tanya balik, laa maklong dulu anak-anak kecik rapat macam ni, tak penat ke?", "ha'ah kan, sama jelah memang penatlah", terkekek kami ketawa. See kadang-kadang, mak-mak, nenek-nenek kita sebenarnya tak nak kita lalui kepenatan dan keletihan sama yang diorang lalui dahulu even they know and they'll never forget what they're journey. Macam mana tahu diorang lalui sama macam kita? Sebab diorang jugaklah yang dok ulang cerita "dulu polan si polan ni blaa blaa...." means diorang pun takkan pernah sesekali melupakan segala pengalaman tu seumur hidup like we're doing now, and we will do same like them to our kids later, right? Mbahahhah.





Bukan nak kata serba tahu, tidak sesekali, apa yang Ika buat sekarang ni pun sebab dah niat nak susukan setiap anak cukup haul selama 2 tahun, kalau dapat lebihkan sikit pun alhamdulillah. Pengalaman kali kedua tandem nursing ni Ika lebih bertenang sebab dah ada pengalaman kot camne nak handle posisi, situasi bila anak tandem nursing.


Montel sangat anak mama penangan susu badan, berat tu jangan cakap. Dia punya berat lain macam. 




Pengalaman kali pertama tandem nursing Hawaa dan Hajjar memang Ika stress sebab Hawaa suka mengempeng, pantang je nampak Ika duduk atau baring terus datang, macam magnet. Ya Allah memang situasi tu menguji emosi fizikal sebab menyusu ni memang fizikal penat bila duduk lama dalam satu-satu posisi. Lagi plak Hawaa ni memang payah nak mengalah dengan adik selalunya adik sempat meraung, menangis dululah nak dapat turn menyusu. If menyusu serentak pun, Hawaa will be the last person to stop breastfeed, nak letak bila siap menyusu dah satu hal, beralih tempat terus sedar balik manalah tak stress layan anak mengempeng ni. Balik kampung lagilah takleh buat apa-apa melainkan bangun makan, nak pergi tandas. Nak berlama-lama buat benda lain memang tak jalan, seriously selama tempoh penyusuan ni kalau suami sendiri tak faham journey yang kita lalui lagilah bertambah stress, cukuplah suami faham and the others misunderstood kita dah tak ambik pusing, orang nak kata kita malas ke, tahu bertapa dalam bilik je ke, asyik tidur ke, semua tu dah tak masuk list. As long as your husband knowing that you in process of breastfeed your kids and need full support then it worth for mommy. 




Nak tandem nursing memang bukan mudah, menyusukan sorang anak pun dah letih, ni berkongsi lagilah berganda-ganda letih, nasib baik dah reti amik suplemen takdela daku merempan setiap kali anak nak menyusu. Kali pertama tandem nursing ingat nak genapkan dua tahun cukup-cukup kat Hawaa sebab adiknya lahir Hawaa baru umur 1 tahun 8 bulan, kecik je lagi, nak stopkan breastfeed memang rasa bersalah. Teruk jugaklah situasi budak mengempeng bila mama masuk wad nak lahirkan si adik, suami bagitahu hampir setiap malam Hawaa tak dapat tidur, kes teringat kat mamanyalah. The great about tandem nursing ni, Ika tak alami dah bengkak susu/mastitis sampai diri demam macam kelahiran Haddad dulu, kes bengkak susu punya pasal berpantang pun rasa ngeri tak tambah lagi masalah sembelit. Lagipun masa Hawaa lahir Ika dah amalkan ambil Lecithin untuk elak bengkak susu, so bila lahir Hajjar tetap ambil juga tapi more effective dan bertambah baik dengan bantuan Hawaa. 




Disebabkan Hawaa jugaklah adik pun dapat menyusu dengan jayanya sejak dari awal kelahiran sebab hisapan yang kuat dari Hawaa merangsang penghasilan susu selepas kelahiran dan tanpa overflow/fastflow sebab biasa dia yang rasmikan dulu. Cuma tulah bila nak wean off, Masyaallah cabarannya Allah saja yang tahu, punya payahnya yang tu Ika share next entry plak. So bila pengalaman kali kedua tandem nursing, Hajjar pulaklah yang bantu adik baby menyusu dengan baik tak overflow yang boleh buat baby tersedak susu.




Since diorang berkongsi susu, apa yang Ika perhatikan memang diorang payah nak demam/selsema/batuk, even kena pun less than a week they'll fine. Yelah anak-anak ni bab makan kadang payah, biasa bila anak tak sihat Ikalah yang take action up immine diri dengan segala mak nenek natural remedi termasuk ambil vitamin, so that anak yang menyusu dapat manfaat yang sama. Betul ke bila tandem nursing ni cepat kurus? Not exactly and maybe yes. Well memang aktiviti breastfeeding buat mommy cepat turun berat badan sebab aktiviti tu bakar kalori tapi at the same time that activities make you like a hungry monster. Asyik lapar je memanjang, rasa nak mengunyah 24jam, imaginelah korang menyusukan sorang budak dah tak keruan lapar, ni berkongsi dua orang memang macam zombie kat dapur, takpun kerja ko asyik ulang alik kat dapur selain kerja dok togok air kes dahaga tak boleh bawak bincang.




Dan Ika sangat pantang kalau suami balik atau tersebut "buat apalah kat rumah sehari-hari", nak buatku tak bercakap seminggu bolehlah cakap cemtu, seriously. Breastfeed mommy memang pantang kot ayat cemtu, even for housewife, soalan macam tu pantang, macamkan kau tak buat apa-apa seharian. Sedangkan kebanyakan masa kau habis disebabkan aktiviti menyusu anak saja. That's why bagus sangat sekarang kelas-kelas antenatal/postnatal melibatkan suami sekali supaya tahu apa yang isteri lalui sepanjang tempoh hamil, bersalin dan menyusukan anak, sebab all those journey is not easy. Elleh, tengok mak-mak lain ok je, mak-mak zaman dulu pun ok je menyusu anak, are you sure? Mak-mak zaman dulu takde media sosial takde circle macam sekarang, boleh sharing dan bantu antara satu sama lain, mak-mak dulu letih pendam sendiri jelah. Nasib jugak ada media sosial macam ni, at least semua mommy cuba buat yang terbaik dizaman mencabar ni. Kalau tak mencabar, takdelah masalah stress/depression dikalangan mommy yang makin meningkat sekarang. Tambah lagi yang career mommies yang fully breastfeed, lagilah berganda komitmen dan cabaran. 





Penat memang penat tandem nursing ni, tambah lagi banyak habiskan masa kita seharian dengan aktiviti menyusu je, tapi sangat berbaloi. Selain dapat elak bengkak susu, tandem nursing memang galakkan susu bertambah, tu yang makin sedap menyusu, tambah lagi kalau makan durian, amboii macam depa plak makan durian, kihkih. Tapi tulah kelebihan susu badan selain jimat kos dari berhabis beli susu formula, diorang punya flavor susu unlimited, ada perasa kopi, durian, kurma dan bermacam-macam rasa lagi bergantung pada apa yang mommy consume. Bestkan? 




Alhamdulillah, syukur suami faham keperluan nutrisi Ika sebagai breastfeeding mommy, of course suami fully support untuk suplemen tambahan kasi Ika bertenaga dan yang penting badan mommy cukup nutrisi penting, insyaallah susu yang dihasilkan pasti berkualiti. Tiada istilah milkbooster jika mommy faham keperluan tubuh badan sendiri. Kita ni ibarat kilang susulah untuk anak, kalau bab selenggara kilang tak jaga, macam mana nak produce susu yang baik kan? Nak susu yang baik dan berkualiti mommylah kena jaga pemakanan harian, dan suplemen tambahan untuk bantu tubuh badan mommy dapat vitamin dan mineral lengkap akibat kelompangan nutrisi dari menu yang mommy makan hari-hari. Yelah ibu menyusu ni jadual makannya kelaut, takde masa spesifik, asal sempat makan. Tu Ika lah, mbahaha, so that's why Ika perlukan makanan tambahan, letihh uii nak handle anak 5 orang ni, but again i'm so grateful for what i'm doing now for tandem nursing my kids, you go mommy, you can do it! Insyaallah amin. 



Review:Youmee_noodles Sedap & Pilihan lebih Sihat dari Mee Segera

7.12.2019
Pernah tak korang uols craving nak makan megi? Ika pun adalah sekali dua craving nak makan megi, tahu tak itu antara tanda badan kekurangan nutrisi? Adalah some sort of vitamin and mineral badan kita yang tak cukup nutrients tu. So mulalah otak bagi signal nak makan yang bukan-bukan, benda manis, fastfood biasanya yang tinggi kandungan MSG, gula, pengawet, pewarna dan sebagainya. Sebelum ni memang Mee segera brand popularlah yang mendominasi stok dapur. Bila datang craving tu jugak yang kita cari untuk makan.





Honestly, Ika pun peminat meggi segera, masa masuk mengaji kat IPT dulu pun wajiblah ada stok megi ni. Tapi since dah makan megi tu biasa Ika akan buang dulu air lilin yang salut meggi tu, wax ke apa orang panggil, dua kali rebus. Buang air, kali ketiga baru letak air baru, dulu still gak guna perencah sedia ada, memang sedaplah penuh MSG. Tapi since dah masuk umur 25tahun keatas Ika dah pandai buat rencah sendiri, macam meggi kari tu guna serbuk kari dan adjust bagi rasa macam meggi kari, masa viral mee ramen Korea Samyang ke apa tu terjebak gak makan nak kata sedap taklah cuma pedas sangat je. So bila dah tahu rencah boleh buat sendiri, asal nak makan kita buat sendiri je rencah pedas tu. 


Sekarang bila dah ada pilihan meggi yang lebih sihat tanpa salutan wax, dan perencah tanpa MSG, tanpa pengawet, mengapa nak pilih yang tak sihat kan? Ika tahu Youmee_noodles ni kat IG, mula-mula tengok tu macam best je, terus order online untuk satu box(pakej 1 box) dalam tu ada 


  • Plain original Youmee_noodles (1 pek) 
  • 2 Youmee_noodles (perisa udang ) 
  • 2 Youmee_noodles (perisa Kari hijau) 
  • 2 Youmee_noodles (perisa Sambal Cili) 
Youmee_noodles - 100% mee semulajadi, yang tidak mengandungi ramuan buatan / sintetik, aditif makanan, bahan pengawet, atau MSG tidak seperti mana-mana mi segera lain. Walaupun mee segera lain diawet dalam proses pembuatan, mee Youmee dihasilkan dengan teknologi 'air-dried' supaya kita dapat mee segera tanpa rasa bersalah. Ia adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia! Sudah tentu ia juga disahkan Halal.




Seriously memang berbaloi beli, yang paling Ika suka rasa Kari hijau dan sambal cili. Memula nak makan tu in doubt jugak dok fikir betul ke takde MSG nih, bila rasa kuah tu wallah memang the flavor comes from the original paste. Memandangkan ahad lepas borong seafood banyak sangat, so nak menghabiskan stok udang, terfikir offer anak-anak makan meggi tanpa rasa bersalah guna Youmee_noodles ni. Memang habislah semua sekali hadap. Berharap lepas ni semakin banyak perisa dihasilkan terutama perisa Tom Yam dan Asam Laksa, tu favourite Ika. Youmee_noodles ni ada kat EON tau, korang boleh shopping situ ambil by packet terus untuk setiap perisa. Ika ni memang jauhlah nak pergi EON, nasib sekarang semua dihujung jari je, klik-klik masuk troli shopping, sampai depan rumah diorang hantar. 


Anak-anak pun peminat meggi, ingat dulu masa nak makan meggi memang kena makan sorok-sorok atau sengaja buat over pedas supaya anak tak mintak, tapi diorang nih bijak, mintak goreng kosong ala-ala kat mamak tu pulak. Sekali buat memang 5 plastik tu habis diorang makan, even tak letak MSG tetap laku. Sekali sekala bolehlah buatnya. So bila dah ada Youmee_noodles ni, yang plain tu wajib borong lebih buat stok, masa anak tak lalu makan nasi ke apa, bolehlah buat sup meggi atau goreng bodo dengan telur. Tumis bawang, cili boh, ikan bilis, letak kicap dan sos tomato sikit, pecah telur, gaul sekali dengan meggi yang dah direbus. Menu simple macam tu pun buat anak menambah. 

So ada masa nak makan meggi, Youmee_noodles antara pilihan terbaik, dah jadi favorite dah pun, kiki. Sekarang dah released perisa baru yang Fragrant Shallot, bolehlah order pulak untuk cuba. Bermacam resipi boleh cuba dengan Youmee_noodles ni. Korang yang dah tak sempat menyempat nak cuba boleh terjah EON outlets ok, yang nak order online pun boleh sangat. Barang baik dan sedap wajib share kan? 







Faridah Mentarang Bakar Sekincan-Pertama Kali makan Mentarang

Suatu hari datang ilham nak google pasal Kuala Selangor then naik kat google Restoren Faridah Mentarang Bakar, terus mata tertangkap menu belangkas asam pedas. Apalagi terus whatsapp suami, jumpa restoren yang ada menu belangkas dekat dengan Perak ni. Actually belangkas ni nak makan kes mengidam masa mengandungkan si Hajjar. Masa mengandung, sampai bersalin, tak dapat-dapat makan belangkasnya. Bukan takat mengidam makan belangkas, beronok jugak termasuk dalam list mengidam. Pastinya kedua-duanya makanan eksotik dan unik, bukan mudah nak dapat dan makan. Tapi itulah selera makyong ni, tekak rasa nak makan apa boleh buat kan? Habis berpantang, Hajjar pun dah setahun, lupa dah pun keinginan tu, tapi anak tak lupa agaknya. Hajjar dari mula pandai meniarap sampailah sekarang dah nak genap umur 2 tahun, air liur masih tak berhenti melele
          
Tengok Hajjar tu, mulut basah sentiasa, huu


Ingatkan dulu kes gigi nak naik, biarkan aje. Bila semua gigi dah tumbuh tetap jugak air liur dok menitik tak habis-habis. Baju tu dalam sehari wajib tukar berkali-kali kes basah air liur. So dok memang nak kena cari jugaklah buat rasa kat lidah ni. Entah sedap entahkan tidak, tapi masa mengandung bendalah tu kita dok tilik, tengok berkali-kali kes terliur nak makan. Sudahnya gitulah jadinya. So alang-alang ada yang buat menu belangkas ni, kami plan hujung minggu baru ni pergi Sekinchan untuk makan kat Restoren Faridah Mentarang Bakar ni. First time jugak kitaorang lalu highway baru dari Teluk Intan ke Sabak Bernam, memang shortcut betullah, jimat masa kitaorang atas jalan, jadinya memang banyak kalilah boleh pergi balik Kuala Selangor ni sebab makin dekat. Antara kawasan Selangor yang jadi feberet kitaorang laki bini memang Kuala Selangor. Masa duduk Banting dulu Kuala Selangorlah tempat paling kerap kitaorang pergi sebab suasananya dan tempat makan sedap.




So even bertolak dah hampir nak ke tengahari sempatlah kitaorang sampai sana sedang elok masa orang azan Zohor, kedai pun tak penuh lagi dengan orang. Sampai je wajiblah tanya belangkas ada ke tak? Belum rezeki tekak ni agaknya, musim belangkas bertelur tak sampai lagi, jadinya menu tu takde, supplier tak hantar belangkas. Sambung kempunan lagi. Alang-alang dah sampai situ takkanlah nak balik dan cari restoren lain. So terus makan tengahari kat situlah kami hari tu.


Hajat nak makan belangkas tertukar jadi makan mentarang. Sejujurnya walaupun dah banyak kali kitaorang lalu lalang kawasan situ, even nampak orang jual mentarang, tak terdetik pun kat hati dan tekak ni nak merasa mentarang. Rupa pun tak tahu lagumana. Yang tahu pasti lebih kurang kepah kerang. So hari tu rezeki kenal dapat makan mentaranglah kami semua. Pertama kali buat kami laki bini dan anak-anak. Suami order mentarang bakar, mentarang celup tepung, sup sayur, telur dadar ikan bakar dan paling special cuba siput kunyit. Pun pertama kali kami tengok, kenal dan makan.





Sambil tunggu order siap macam biasa anak-anakku sampailah mana-mana pun tandas diorang cari, nak kencinglah, nak beraklah. Tak rasmi tandas tu memang tak sahlah. Suami balik dari tandas bagitahu kat belakang restoren tu punya banyak mentarang yang diorang bela. Geram tengok, so suami cakap kalau sedap bolehlah beli yang mentah nanti.










Tak sampai 15minit, order kami sampai, wallah memang cepat sangat kot, rasa baru dok gaduh dengan anak-anak nak korek isi air kelapa, alih-alih lauk dah sampai. Apalagi semua pakat kalut nak makan. Menu yang diorang makan dulu mentarang, uii Harraz Haddad seia sekata cakap sedap mentarang celup tepung. Kami laki bini cuba, memang sedap sangat mentarang celup tepung tu. Sepinggan tu tak sampai 10minit licin, suami order satu pinggan lagi sebab anak-anak nampak berselera makan.


Siap makan, anak-anak yang kecik pulak berak berjemaah, so gilir-gilir pulak suami basuh berak anak, tukar pampers. Nak keluar memang best, masa bujang berdua dulu tak fikir panjang nak gi memana. Dah ada anak ni, nak gi memana memang banyak benda kena consider tambah anak ramai macam Ika ni haa, mbahahah. Even masuk mall pun perkara dan tempat terakhir yang kami fikir nak pergi. Even nak makan kat restoren pun kena tengok restoren macam mana, nak pergi masa mana. Nak pergi restoren tengah viral? Tengah hot femes? Memang tidaklah sesekali masuk list kami. Biasa kami singgah kedai yang takde orang, pelanggan sikit, bab sedap belakang kira, asal semua kenyang je.


So tengahari tu memang nasib baik kamilah sebab tak ramai kat restoren tu, maybe dah habis demam viral kot. Kami makan pun bertenang-tenang sambil layan anak-anak. Siap makan tu terus cari masjid untuk solat siap-siap, sekarang memang tu pesen kami, asal masuk waktu memang takleh delay lama, kalau boleh seawal yang boleh solat tambah lagi kalau dalam perjalanan. Bila settle solat baru rasa lega, tak terkejar-kejar dalam urusan. Selesai solat suami nak cari stok ikan kat jeti tanjung karang. So dari restoren tu sempatlah singgah tempat kesukaan kami kat Sekinchan tengok sawah padi, unlucky orang baru sudah menuai padi. Pusing-pusing sekejap terus direct ke jeti beli stok lauk basah. Kalau nak lagi best dan fresh memang kena cari kat Pasar Pasir Penambang, lebih banyak pilihan. Siap borong teruslah kitaorang bertolak balik, takut lewat sampai rumah. Alhamdulillah on the way balik tu suami singgah beli mentarang mentah. Tak beli kat Faridah restoren tu sebab kami agak tempat lain mungkin lebih murah. Memang betul pun agakan kami sebab bila tanya sekilo berapa lebih murah kurang RM10 dari beli kat restoren. Suami tapau beli sekali dengan adik beradik kepah/lala tak ingat dah apa namanya.


Sampai rumah dah hampir maghrib. Siap-siap mandi, solat, terus masuk dapur bersilat, buat mentarang celup tepung versi kat rumah pulak. Makanan laut ni bukan boleh simpan lama, so dalam masa terdekat kena habiskan jugak, kalau tak isinya pun dah rasa lain kalau lama sangat kat dalam freezer. Masa makan-makan tu sempat bagitahu suami,




"abang cerr tengok mentarang ni macam rupa apa? Macam rupa sperma kan?", "mesti bagus untuk hasilkan sperma yang sihat dan berkualiti, kaya dengan zinc nih" sambungku.

"Betullah tu", suami sambut, "Allah dah sediakan yang elok-elok dah untuk kita makan, carrot untuk mata, seleri untuk tulang, yang nak ikhtiar subur patut cuba mentarang ni kan, bang?kot-kot diorang pun tak tahu, yelah kita pun first time tengok dan makan ni" panjangku bebel.


Hari tu memang puas hati betullah kitaorang makan mentarang, korang pun patut cuba, lagi puas makan memtarang ni dari kerang. Sedap pun sedap sangat. Versi makan kat rumah Ika buat celup tepung je mentarang tu, rebus dan perisikan lepas tu celup tepung, lala plak masak serai lepas makan nasi gaul Kimchi Budu, wallah memang masyukkk sedapnya. 



Faridah Mentarang Bakar
9Julai 2019