Top Social

No one can tell your story, so tell it yourself. No one can write your story, so write it yourself.

Tandem Nursing Anak: Pengalaman Kali Kedua

7.21.2019
Alhamdulillah pengalaman kali kedua tandem nursing anak, Ika syukur sangat Allah limpahkan rezeki buat anak-anak untuk terus menyusu badan. Orang tua kata memang tak elok kongsi susu ni, cacing katanya. Ika iyakan sahajalah kalau jumpa golongan mak-mak, nenek-nenek yang percaya dengan mitos tu. Sebab tulah soalan paling popular sepanjang Ika menyusukan anak-anak, "ish, hisap susu lagi?", "tak pisahkan susu lagi?", "ya Allah, kongsi susu? Bagi penyakitlah kat adik nanti?" blerghh boleh tahan padu gak ayat-ayat cinta depa tapi senyum dan let it go. Kita yang tahu tentang ilmu penyusuan just teruskan aktiviti tandem nursing ni dengan gembira dan tenang ok.







Kadang orang tua ni diorang sendiri dah lupa diorang pun buat apa yang kita buat sekarang. Teringat pulak soalan lucu mak saudara bila tanya Ika "Ya Allah tak letih ke anak berderet rapat ni?", "Ika tanya balik, laa maklong dulu anak-anak kecik rapat macam ni, tak penat ke?", "ha'ah kan, sama jelah memang penatlah", terkekek kami ketawa. See kadang-kadang, mak-mak, nenek-nenek kita sebenarnya tak nak kita lalui kepenatan dan keletihan sama yang diorang lalui dahulu even they know and they'll never forget what they're journey. Macam mana tahu diorang lalui sama macam kita? Sebab diorang jugaklah yang dok ulang cerita "dulu polan si polan ni blaa blaa...." means diorang pun takkan pernah sesekali melupakan segala pengalaman tu seumur hidup like we're doing now, and we will do same like them to our kids later, right? Mbahahhah.





Bukan nak kata serba tahu, tidak sesekali, apa yang Ika buat sekarang ni pun sebab dah niat nak susukan setiap anak cukup haul selama 2 tahun, kalau dapat lebihkan sikit pun alhamdulillah. Pengalaman kali kedua tandem nursing ni Ika lebih bertenang sebab dah ada pengalaman kot camne nak handle posisi, situasi bila anak tandem nursing.


Montel sangat anak mama penangan susu badan, berat tu jangan cakap. Dia punya berat lain macam. 




Pengalaman kali pertama tandem nursing Hawaa dan Hajjar memang Ika stress sebab Hawaa suka mengempeng, pantang je nampak Ika duduk atau baring terus datang, macam magnet. Ya Allah memang situasi tu menguji emosi fizikal sebab menyusu ni memang fizikal penat bila duduk lama dalam satu-satu posisi. Lagi plak Hawaa ni memang payah nak mengalah dengan adik selalunya adik sempat meraung, menangis dululah nak dapat turn menyusu. If menyusu serentak pun, Hawaa will be the last person to stop breastfeed, nak letak bila siap menyusu dah satu hal, beralih tempat terus sedar balik manalah tak stress layan anak mengempeng ni. Balik kampung lagilah takleh buat apa-apa melainkan bangun makan, nak pergi tandas. Nak berlama-lama buat benda lain memang tak jalan, seriously selama tempoh penyusuan ni kalau suami sendiri tak faham journey yang kita lalui lagilah bertambah stress, cukuplah suami faham and the others misunderstood kita dah tak ambik pusing, orang nak kata kita malas ke, tahu bertapa dalam bilik je ke, asyik tidur ke, semua tu dah tak masuk list. As long as your husband knowing that you in process of breastfeed your kids and need full support then it worth for mommy. 




Nak tandem nursing memang bukan mudah, menyusukan sorang anak pun dah letih, ni berkongsi lagilah berganda-ganda letih, nasib baik dah reti amik suplemen takdela daku merempan setiap kali anak nak menyusu. Kali pertama tandem nursing ingat nak genapkan dua tahun cukup-cukup kat Hawaa sebab adiknya lahir Hawaa baru umur 1 tahun 8 bulan, kecik je lagi, nak stopkan breastfeed memang rasa bersalah. Teruk jugaklah situasi budak mengempeng bila mama masuk wad nak lahirkan si adik, suami bagitahu hampir setiap malam Hawaa tak dapat tidur, kes teringat kat mamanyalah. The great about tandem nursing ni, Ika tak alami dah bengkak susu/mastitis sampai diri demam macam kelahiran Haddad dulu, kes bengkak susu punya pasal berpantang pun rasa ngeri tak tambah lagi masalah sembelit. Lagipun masa Hawaa lahir Ika dah amalkan ambil Lecithin untuk elak bengkak susu, so bila lahir Hajjar tetap ambil juga tapi more effective dan bertambah baik dengan bantuan Hawaa. 




Disebabkan Hawaa jugaklah adik pun dapat menyusu dengan jayanya sejak dari awal kelahiran sebab hisapan yang kuat dari Hawaa merangsang penghasilan susu selepas kelahiran dan tanpa overflow/fastflow sebab biasa dia yang rasmikan dulu. Cuma tulah bila nak wean off, Masyaallah cabarannya Allah saja yang tahu, punya payahnya yang tu Ika share next entry plak. So bila pengalaman kali kedua tandem nursing, Hajjar pulaklah yang bantu adik baby menyusu dengan baik tak overflow yang boleh buat baby tersedak susu.




Since diorang berkongsi susu, apa yang Ika perhatikan memang diorang payah nak demam/selsema/batuk, even kena pun less than a week they'll fine. Yelah anak-anak ni bab makan kadang payah, biasa bila anak tak sihat Ikalah yang take action up immine diri dengan segala mak nenek natural remedi termasuk ambil vitamin, so that anak yang menyusu dapat manfaat yang sama. Betul ke bila tandem nursing ni cepat kurus? Not exactly and maybe yes. Well memang aktiviti breastfeeding buat mommy cepat turun berat badan sebab aktiviti tu bakar kalori tapi at the same time that activities make you like a hungry monster. Asyik lapar je memanjang, rasa nak mengunyah 24jam, imaginelah korang menyusukan sorang budak dah tak keruan lapar, ni berkongsi dua orang memang macam zombie kat dapur, takpun kerja ko asyik ulang alik kat dapur selain kerja dok togok air kes dahaga tak boleh bawak bincang.




Dan Ika sangat pantang kalau suami balik atau tersebut "buat apalah kat rumah sehari-hari", nak buatku tak bercakap seminggu bolehlah cakap cemtu, seriously. Breastfeed mommy memang pantang kot ayat cemtu, even for housewife, soalan macam tu pantang, macamkan kau tak buat apa-apa seharian. Sedangkan kebanyakan masa kau habis disebabkan aktiviti menyusu anak saja. That's why bagus sangat sekarang kelas-kelas antenatal/postnatal melibatkan suami sekali supaya tahu apa yang isteri lalui sepanjang tempoh hamil, bersalin dan menyusukan anak, sebab all those journey is not easy. Elleh, tengok mak-mak lain ok je, mak-mak zaman dulu pun ok je menyusu anak, are you sure? Mak-mak zaman dulu takde media sosial takde circle macam sekarang, boleh sharing dan bantu antara satu sama lain, mak-mak dulu letih pendam sendiri jelah. Nasib jugak ada media sosial macam ni, at least semua mommy cuba buat yang terbaik dizaman mencabar ni. Kalau tak mencabar, takdelah masalah stress/depression dikalangan mommy yang makin meningkat sekarang. Tambah lagi yang career mommies yang fully breastfeed, lagilah berganda komitmen dan cabaran. 





Penat memang penat tandem nursing ni, tambah lagi banyak habiskan masa kita seharian dengan aktiviti menyusu je, tapi sangat berbaloi. Selain dapat elak bengkak susu, tandem nursing memang galakkan susu bertambah, tu yang makin sedap menyusu, tambah lagi kalau makan durian, amboii macam depa plak makan durian, kihkih. Tapi tulah kelebihan susu badan selain jimat kos dari berhabis beli susu formula, diorang punya flavor susu unlimited, ada perasa kopi, durian, kurma dan bermacam-macam rasa lagi bergantung pada apa yang mommy consume. Bestkan? 




Alhamdulillah, syukur suami faham keperluan nutrisi Ika sebagai breastfeeding mommy, of course suami fully support untuk suplemen tambahan kasi Ika bertenaga dan yang penting badan mommy cukup nutrisi penting, insyaallah susu yang dihasilkan pasti berkualiti. Tiada istilah milkbooster jika mommy faham keperluan tubuh badan sendiri. Kita ni ibarat kilang susulah untuk anak, kalau bab selenggara kilang tak jaga, macam mana nak produce susu yang baik kan? Nak susu yang baik dan berkualiti mommylah kena jaga pemakanan harian, dan suplemen tambahan untuk bantu tubuh badan mommy dapat vitamin dan mineral lengkap akibat kelompangan nutrisi dari menu yang mommy makan hari-hari. Yelah ibu menyusu ni jadual makannya kelaut, takde masa spesifik, asal sempat makan. Tu Ika lah, mbahaha, so that's why Ika perlukan makanan tambahan, letihh uii nak handle anak 5 orang ni, but again i'm so grateful for what i'm doing now for tandem nursing my kids, you go mommy, you can do it! Insyaallah amin. 



Be First to Post Comment !
Post a Comment